Foto Club Arad

Asociația Foto Club Arad este o organizație non-guvernamentală, cu sediul în Arad, România, personalitate juridică adminstrată în baza Statutului Organizației, finanțată prin contribuțiile membrilor, proiecte și prin sponsorizări.


Asociația continuă tradiția Foto Club Arad înființat în anul 1968 și are ca obiect de activitate:

  • promovarea artei și tehnicii fotografice
  • realizarea de creații artistice în domeniul artei fotografice prin contribuția membrilor
  • organizarea de saloane de artă fotografică
  • participarea la saloane de artă fotografică naționale și internaționale
  • organizarea de schimburi de experiență, conferințe, dezbateri cu alte asociații (cluburi) similare din țară și străinătate
  • organizarea de cursuri de pregătire (inițiere, perfecționare, editare) în arta fotografică.

    

În 1895 un grup de fotografi a încercat să înființeze un club în Arad.
Mai târziu, în 1906, în orașul nostru a fost fondat primul club foto.
După cel de-al doilea război mondial până în anii `60, activitatea fotografică din orașul Arad a avut multe probleme de rezolvat.


Sfârșitul anului 1968 a fost un nou început pentru fotografie în orașul nostru, pentru că atunci un grup de fotografi în frunte cu Kelen Ferenc a înființat Foto Club Arad. Aceştia au fost: Kelen Ferenc, Elisabeta Rusu, Gavril Bodea, Iosif Geck, Olga Szarvas, Niţă Radu. În acelaşi an Teatrul de Stat a fost gazda unui salon de artă fotografică a noului club.

Până în prezent preşedinţi ai Foto Club Arad au fost: Kelen Ferenc, Jireghie Virgiliu şi Scripciuc Nelu, secretari fiind: Voştinar Petru, Frangopol Cristian şi Ardelean Aron . În perioada 1972-1985 Janto Adalbert a ocupat funcţia de organizator.

De-a lungul anilor Foto Club Arad a organizat nenumărate saloane colective şi personale . „Ars fotografica” a fost organizată în luna decembrie a fiecărui an începând cu anul 1981 şi este o tradiţie a clubului nostru. Numele salonului şi organizarea până în 2001 aparţin dlui. Virgiliu Jireghie, actualul preşedinte de onoare a Foto Club Arad.

O altă serie de expoziţii, prin anii `80, a mai fost şi „Omul si motocicleta”.

Au mai existat mai multe ediţii a unei bienale „Natura”. La ultimele ediţii am colaborat cu Clubul de turism montan „Condor Club Arad”, “Speowest” Arad, Parcul Natural Lunca Mureşului.

Ne străduim să continuăm tradiţia clubului aducând expoziţii foto în Arad , organizând totodată expoziţii colective şi personale .
Partenerii noștri sunt din: Cluj Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara, Ungaria (Bekescsaba, Gyula, Oroshaza, Pecs, Szentes), Serbia – Novi Sad, Ucraina – Cernăuți, Moldova – Chișinău, Lodz – Polonia, Zilina – Slovacia, etc.

De asemenea, am organizat și am participat la o mulțime de expoziții de fotografie și alte evenimente de unde am cules numeroase premii și aprecieri.

Începând cu anul 2007, asociația noastră, care are personalitate juridică din 2005, organizează un curs de fotografie autorizat (absolvit de peste 200 de persoane), din 2009 un cerc foto gratuit pentru tineri, un curs de inițiere pentru adulți, precum și cursuri de editare a fotografiilor. Până acum au fost peste 1.000 de participanți la aceste cursuri.

Foto Club Arad a organizat, din 2001 până acum, peste 100 de expoziţii foto, iar membri noştri au participat la peste 100 saloane foto în ţară şi străinătate. În prezent clubul nostru are 26 de membri, dar și foarte mulți membri simpatizanți.
Cei aleşi să conducă asociaţia sunt (în anul 2023): Boran O. Mircea – Preşedinte , Filip Ovidiu – Prim Vicepreşedinte, Scrob George – Vicepreședinte, Iolu Octavian – Secretar, Gligor Violeta – Casier, Creştin Călin – Cenzor.

Începând cu anul 2023 am reușit să reorganizăm un studio foto profesional în centru Aradului care poate fi folosit de membri de club și un numai.

Pentru viitor ne propunem să continuăm tradițiile clubului în organizarea de saloane de artă fotografică, dezvoltarea parteneriatelor existente și inițierea de noi parteneriate cu cluburi de profil și alte organizații culturale, precum și promovarea tehnicii și artei fotografice prin organizarea de cursuri tematice.

Aceasta este numai o mica prezentare a asociației noastre, dar toate detaliile despre noi le găsiți pe site.

Suntem recunoscători tuturor celor care vor și ne pot sprijini prin donații, sponsorizări sau redirecționarea cotei de 3,5 % din impozitul pe venit către asociația noastră.