Foto Club Arad

Asociatia Foto Club Arad este o organizatie non-guvernamentala, cu sediul in Arad, Romania, personalitate juridica adminstrata in baza Statutului Organizatiei, finantata prin contributiile membrilor si prin sponsorizari.

     Asociatia continua traditia Foto Club Arad înfiintat în anul 1968, si are ca obiect de activitate:

  •  promovarea artei si tehnicii fotografice
  •  realizarea de creatii artistice în domeniul artei fotografice prin contributia membrilor
  •  organizarea de saloane de arta fotografica
  •  participarea la saloane de arta fotografica nationale si internationale
  •  organizarea de schimburi de experienta, conferinte, dezbateri cu alte asociatii (cluburi)
    similare din tara si strainatates
  •  organizarea de cursuri de pregatire (initiere si perfectionare) în arta fotografica

     La sfârşitul anului 1968 un grup de fotografi în frunte cu dl. Kelen Ferenc au înfiinţat asociatia “Foto Club Arad”. În acelaşi an Teatrul de Stat a fost gazda unui salon de artă fotografică a noului club.

     Până în anul 2001, preşedinţi ai Foto Club Arad au fost Kelen Ferenc şi Jireghie Virgiliu, secretari fiind : Voştinar Petru, Frangopol Cristian şi Ardelean Aron. De-a lungul anilor Foto Club Arad a organizat nenumărate saloane colective şi personale.

     Salonul „Ars fotografica” a fost organizat în luna decembrie a fiecărui an începând din 1981 şi a devenit o tradiţie a clubului. Cea mai importantă ediţie a fost cea din 1998 care a avut o participare internaţională importantă: Belgia, Canada, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Israel, Italia, Moldova, România si SUA.

     O altă serie de expoziţii, in anii ’80, au fost “Omul si motocicleta”, bienala “Natura”, care a deschis si o colaborare cu Cluburile de turism montan “Condor Club Arad” şi “Veniţi cu noi!”, din Arad, şi cu clubul speologic “Speowest” Arad.

     În 2001, in colaborare cu clubul foto „Nufărul” din Oradea, condus de dl Ştefan Toth, am gazduit două expoziţii din străinătate: Fotogrup „Belgrano” Buenos Aires – Argentina şi „Ochiul magic” – Fotoclub Chişinău – Moldova, iar în martie 2003 o expoziţie a unor fotografi din China, in colaborare cu redacţia ziarului “Observator” din Arad.

     Colaborăm in continuare cu cluburi de profil din Romania (Oradea, Craiova, Cluj Napoca, Iasi, Timisoara) si cu cluburi din Ungaria (Gyula, Bekescsaba, Szentes, Oroshaza) si din Serbia (Novi Sad).

     Totodată, membrii clubului au participat la multe saloane de artă fotografică din ţară şi din străinătate, de unde au obtinut multe premii şi aprecieri.

     În decembrie 2006 am aniversat 100 de ani de la înfiinţarea primului club foto din Arad, ocazie cu care am editat un album foto.

     Din 2004, prin amabilitatea dl prof. dr. Peter Hugel, directorul Muzeului Arad, ne-a fost pusa la dispoziţie pentru saloanele foto ale clubului, sala Clio a muzeului, o sală modernă aflată în centrul oraşului Arad.

     Din 2001 până în prezent am organizat peste 60 de expoziţii foto, iar membrii noştri au participat la peste 60 saloane si concursuri de arta fotografica.

     Începând din 2007 asociaţia noastră organizează un curs autorizat de perfecţionare în arta fotografică (absolvit de peste 100 persoane), iar din 2009 si un cerc foto gratuit pentru tineri şi cursuri de editare foto.

     În 2008 am reuşit să edităm un nou album şi să vernisăm o expoziţie cu ocazia aniversării a 40 de ani de la înfiinţarea Foto Club Arad.

     Clubul a organizat si dotat un studio foto pentru membri.

     În parteneriat cu Centrul Cultural Judeţean Arad, am editat si tiparit un album foto cu imagini din orasul si judetul Arad.

     În anul 2012 si 2013 am fost parteneri la un proiect european al Parcului Natural Lunca Mureşului, care a avut ca finalitate două concursuri de fotografie şi tipărirea unor albume cu imagini cu fauna din Lunca Mureşului.

     În 2015 am participat in proiectul de sustinere a candidaturii orasului Arad “Arad – Capitala Europeana a Culturii 2021”.

     Pentru viitor ne propunem sa continuam traditiile clubului in organizarea de saloane de arta fotografica, dezvoltarea parteneriatelor existente si initierea de noi parteneriate cu cluburi de profil si alte organizatii culturale, precum si promovarea tehnicii si artei fotografice prin organizarea de cursuri tematice.

Suntem recunoscători tuturor celor care vor și ne pot sprijini prin donații, sponsorizări sau redirecționarea cotei de 2% din impozitul pe venit către asociația noastră: